Veldhuizen door de ogen van wijkagent Stefan
28 april
De gemeente Veldhuizen in Ede is vaak negatief in het nieuws geweest. Dit kwam door autobranden, drugshandel, diefstal en andere vormen van criminaliteit. Daarom spraken we met Stefan van Dijk, de wijkagent van deze gemeente. Hoe ziet hij Veldhuizen?
Als wijkagent is Stefan het vaste aanspreekpunt van de bewoners in Veldhuizen. “Ik ben vaak te vinden in de wijk, om de verbinding te zijn tussen de bewoners in de wijk, de gemeente en verschillende vormen van hulpverlening.” Dit is volgens Stefan precies wat de bewoners in deze tijd nodig hebben, “een vaste, betrouwbare afvaardiging van de politie, die de problemen en de mensen in de wijk kent en die een gezicht geeft aan de hulpverlening voor de bewoners in de wijk.”
Persoonlijke binding
Als wijkagent is het belangrijk om verbonden te zijn met de wijk, zodat mensen je herkennen en zich vertrouwd bij je voelen. Dat is nodig, omdat inwoners dan met je kunnen praten over hun zorgen. Stefan is altijd herkenbaar aan zijn blauw-gele uniform. Daarnaast rijdt hij vaak op de motor en hij is uniek door zijn sigaren. “Ik probeer herkenbaar te zijn in mijn rol als agent, maar ik hoor verder niet bij Veldhuizen. De wijk is van de bewoners, er is niets van mij bij. Het is puur mijn baan en ik ben erg blij dat ik hier mag werken.”
,,Pas heb ik nog bij een vrouw pannenkoeken staan bakken.”
Het werk van Stefan gaat niet alleen maar over problemen in Veldhuizen. “Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat ik word uitgenodigd om te komen eten. Pas heb ik nog bij een vrouw pannenkoeken staan bakken, dat was gewoon heel gezellig en ook dit zorgt weer voor het versterken van de vertrouwensband.”
Multicultureel
De wijk Veldhuizen is een multiculturele wijk, dit kan soms nog wel eens voor problemen zorgen volgens Stefan. Met name als mensen de Nederlandse taal niet beheersen. Dat maakt het communiceren lastig en word het moeilijker om verbinding te vinden. Maar de multiculturele bewoners zorgen ook wel weer voor een verrijking in de wijk. “Iedere dag bloemkool, gekookte aardappelen en een vleesje is ook zo saai.”
Politie en media
In de media is Veldhuizen vaak negatief in het nieuws. De krantenkoppen in de Gelderlander, Telegraaf en EdeStad slingeren je kant op als je ‘Veldhuizen’ in de zoekbalk van Google typt. Als politie probeert Stefan de wijk veilig te houden, maar te veel zichtbare politie op straat komt negatief over op de bewoners. “Daarom proberen we met elkaar hard te werken, om er een normale wijk van te maken.” Het verhaal wat in de media verteld wordt, vindt Stefan niet altijd terug in de wijk. “De bewoners in de wijk Veldhuizen zijn over het algemeen best tevreden met hun wijk.”
Door Jasmijn van Kreuningen
Het Kernhuis staat voor ontmoeting, ontplooiing en verbinding
22 april 2022
Het Kernhuis staat voor ontmoeting, ontplooiing en verbinding
Sinds 2015 staat wijkcentrum het Kernhuis in de Edese wijk Veldhuizen. Het doel van dit initiatief is om de multiculturele wijk te verbinden. Beheerder Linda Dekker: ‘Onze kernwoorden zijn ontmoeting, ontplooiing en verbinding’, dat is waar wij voor staan als Kernhuis.
Het Kernhuis is een vernieuwd initiatief. Linda licht toe: ‘Aan de Katenhorst stond eerst een buurtcentrum, dat gebouw is gesloopt vanwege ouderdom. Het Kernhuis is daarvoor in de plaats gekomen, dit keer aan de Parkrand. Het Kernhuis is voor Veldhuizen én Kernhem.’ Het buurthuis valt onder een stichting en heeft een vrijwillig bestuur. Wel worden ze voor een groot deel gesponsord door gemeente Ede. ‘Dat is heel fijn, maar het is niet genoeg. Om de inkomsten aan te vullen vragen we voor veel activiteiten een eigen bijdrage.’
Linda is sinds 2019 in dienst als beheerder van het wijkcentrum. ‘Mijn werk is heel veelzijdig, ik regel alle facilitaire zaken, ook zorg ik bijvoorbeeld voor de huurcontracten. Daarnaast neem ik de telefoon aan, doe ik een stukje van de financiële administratie en zet ik activiteiten op. Ook coördineer ik vrijwilligers en dien ik als hun aanspreekpunt. Een heel afwisselende baan dus’, lacht Linda.
De activiteiten
In het wijkcentrum vinden verschillende activiteiten plaats. Het Kernhuis heeft zelf allerlei vrijwilligers rondlopen, bijvoorbeeld een vakdocent in keramiek. ‘Deze activiteit wordt goed bezocht. Momenteel volgen ongeveer drie groepen van tien personen deze lessen.’ Daarnaast werkt het Kernhuis ook samen met externe organisaties. ‘Iedere vrijdagochtend hebben we Taalcafé, dat doen we samen met Cultura Ede. Anderstaligen en mensen met een migratieachtergrond krijgen hier de kans om hun taalniveau te verbeteren. Dit doen we door met elkaar actuele gebeurtenissen te bespreken’, antwoordt Linda. Het Kernhuis organiseert nog veel meer activiteiten. ‘Elke vrijdag organiseren we naailes voor een groep vrouwen, ook hebben we op donderdag een wandelactiviteit. Daarnaast organiseren we ook activiteiten voor kinderen, denk dan bijvoorbeeld aan koken voor kinderen.
De activiteiten in Het Kernhuis worden goed bezocht, toch wil het Kernhuis meer mensen aantrekken. ‘Mensen zien toch ergens een drempel om bijvoorbeeld koffie te komen drinken, dat is lastig. Daarom probeer ik dit gebouw op veel manieren aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door recent een buurtterras aan te leggen. Op zo’n manier proberen we het Kernhuis al toegankelijker te maken. Ook komt er een nieuw communicatieplan om ons bereik uit te bouwen, aan dat plan wordt nog volop gewerkt.
Naast de activiteiten die Het Kernhuis organiseert kunnen inwoners zelf ook activiteiten organiseren. Zo hoopt het wijkcentrum nog uitnodigender te zijn. Inwoners zij te allen tijde van harte welkom om hierover contact op te nemen ‘Ons doel is ook om nog laagdrempeliger te zijn voor inwoners uit de wijken.’
'Ons doel is ook om nog laagdrempeliger te zijn voor inwoners uit de wijken'
Coronatijd
Ook Het Kernhuis had te kampen met coronaregels, daardoor liepen ook een deel van hun inkomen mis. Linda: ‘Dat was een lastige tijd, alle activiteiten konden helaas niet doorgaan. Voor mij was het ook écht saai. Als wijkcentrum zijnde wil je juist inspelen op verbinding, het is super vervelend als je dat niet kunt bieden.’ Het Kernhuis wilde wel íets van ontmoeting bieden, daarom kwam Linda met het idee om elke dinsdag wijkmaaltijden te verschaffen. ‘Een werkloze kok kookte vrijwillig maaltijden voor de hele buurt, iedereen kon een maaltijd ophalen. Zo heb je toch een praatje met de buurtbewoners. Dat zijn leuke initiatieven, toch is het fijn dat we weer helemaal open zijn’, lacht Linda.
Door Jonathan de Koeijer
Basisschool De Caleidoscoop besteedt jaar lang aandacht aan oorlog en vrede
10 april 2022
Na drie jaar is er weer een basisschool betrokken bij de dodenherdenking op 4 mei. Afgelopen week volgde basisschool CNS De Caleidoscoop uit Veldhuizen De Regenboog op die in 2019 het monument adopteerde. Burgemeester René Verhulst overhandigde de bijbehorende oorkonde aan groep 7 bij het Mausoleum. De school besteedt een jaar lang aandacht aan het thema oorlog en vrede.
De Caleidoscoop werd benaderd door de gemeente Ede om de oorkonde over te nemen van De Regenboog. De afgelopen jaren is er steeds een andere CNS Ede-school die het monument adopteert. De school vindt het bijzonder om weer fysiek met elkaar te herdenken. ‘Het is belangrijk dat hier aandacht voor is. We staan stil bij hoe kwetsbaar vrede en vrijheid zijn. Op De Caleidoscoop zitten kinderen afkomstig uit oorlogsgebieden. Zij weten hoe het is om huis en haard te moeten verlaten’, vertelt leerkracht Tabitha Buma van groep 6/7.
Een jaar lang
Naast dat de school een jaar lang het Mausoleum adopteert, besteedt ze ook aandacht aan het thema oorlog en vrede. De kinderen hebben in de voorbereiding op het adopteren van het Mausoleum gedichten geschreven over het onderwerp. Dit thema komt het komende jaar ook terug in de klas. Zo komt het aan bod in de wereldoriëntatie-lessen, maar ook in kringgesprekken.
De onder- en bovenbouw hebben een verschillend lesprogramma: ‘Inhoudelijk besteden we vanuit het team bewust aandacht aan de oorlog, denk aan de Tweede Wereldoorlog en Oekraïne. In groep 1 tot en met 4 wordt het onderwerp alleen besproken als het vanuit de kinderen ter sprake komt.’
,,Ze kunnen mooie filosofische vragen stellen.''
De lessen zetten de kinderen aan het denken. Dit omdat het onderwerp actueel is vanwege de situatie in Oekraïne. Juf Tabitha: ‘Ze kunnen mooie filosofische vragen stellen. De leerlingen zaten bijvoorbeeld te denken over Poetin, ze vinden het dom van hem dat hij Oekraïne zo kapot maakt, omdat hij het zelf graag wil hebben.’
4 mei
Op 4 mei zijn de leerlingen van groep 7 opnieuw bij het Mausoleum. Samen met de burgemeester leiden ze dan de kranslegging. Ook heeft iedereen uit groep 6 en 7 een gedicht moeten schrijven. Het mooiste gedicht wordt op die avond voorgelezen.
Door Stijn de Jong
Werkgroep Sterkenburg en activiteitengroep 3 Esssen druk met organisatie Koningsdag
10 april 2022
Na twee jaar wordt er eindelijk weer een échte Koningsdag georganiseerd. Werkgroep Sterkenburg en activiteitengroep 3 Esssen zijn druk bezig met de organisatie in Veldhuizen, Ede. Het is de eerste keer dat de twee groepen de krachten bundelen voor de organisatie van een kleedjesmarkt. ‘We zoeken nog wel iemand voor het schminken.’
Werkgroep Sterkenburg
De naam Werkgroep Sterkenburg ontstaat twee jaar geleden. De vierkoppige groep bestaat grotendeels uit bewoners van de wijk Veldhuizen. Het is in eerste instantie niet de insteek om een hele werkgroep op te richten, want ze willen eigenlijk alleen af en toe een activiteit organiseren. ‘Twee jaar geleden werden we bekend in de wijk als Werkgroep Sterkenburg en dat is zo gebleven’, vertelt Maurits Tuinenburg.
,,Als je ook iets weet, kom erbij!''
De werkgroep organiseert meerdere activiteiten in de wijk, zoals Burendag en een oliebollenactie. ‘We proberen alles te doen wat voor verbinding zorgt in de wijk.’ Al deze activiteiten worden onder andere gepromoot langs de deuren. Zo zorgt de groep voor die verbinding en komen ze in contact met mensen die ze nog niet kennen. ‘Als je ook iets weet, kom erbij!’, vertelt Maurits.
Tijdens Koningsdag worden de handen ineengeslagen met activiteitengroep 3 Esssen, ook een initiatief uit de wijk Veldhuizen. Deze groep bestaat uit tien actieve bewoners. Aan mankracht dus geen gebrek.
Koningsdag
Op Koningsdag organiseert de werk- en activiteitengroep een kleedjesmarkt. De markt zal plaatsvinden in de speeltuin naast gymzaal Essenburg. Voor de twee groepen is het de eerste keer dat ze dit organiseren. Aanmelding van tevoren is niet nodig. ‘Als er een grote opkomst is, kunnen we uitwijken naar het grasveld naast de gymzaal.’
Ook zijn er oudhollandse spelletjes en is er een springkussen voor de kleintjes. Dit zal plaatsvinden in de voetbalkooi naast de Edese sporthal. Daarnaast wordt er gedurende de dag muziek gedraaid om de verjaardag van de Koning goed te vieren. ‘We zoeken nog wel iemand voor het schminken’, vertelt Maurits lachend.
Door Stijn de Jong
Edese politie wil slachtoffers van criminaliteit voorkomen met bijeenkomst
31 maart 2022
De Edese politie, en andere maatschappelijke partners organiseerden vanochtend van 9:00 tot 12:00 een bijeenkomst voor inwoners van Veldhuizen. Bewoners en omwonenden hadden de mogelijkheid om binnen te lopen bij flat Bellefleur om informatie te verkrijgen over veiligheid in de buurt en op internet.
Vooral ouderen slachtoffer
“Er worden nog iedere dag mensen, vooral ouderen, de dupe van cybercriminaliteit. Door dit soort bijeenkomsten te organiseren hopen wij ouderen beter te kunnen inlichten en zo te behoeden voor online oplichting. Het komt veel voor dat internetcriminelen de gehele rekening van senioren leegtrekken met digitale ongein. Deze ochtend hebben we al meerdere bewoners op leeftijd gesproken die onlangs zelf een poging tot oplichting hebben meegemaakt. Dit toont aan dat cybercriminaliteit aan de orde van de dag is.” aldus politieman Rogier.
Bijeenkomsten door heel Ede
De lokale politie heeft de afgelopen dagen door heel Ede informatiebijeenkomsten voor bewoners georganiseerd. Zo’n twee keer per jaar worden er toegankelijke voorlichtingscampagnes door heel de gemeente verzorgd voor verschillende leeftijdsgroepen.
Preventie van oplichting
“De opkomst is goed tot nu toe. Om meer buurtbewoners te laten weten dat we hier vandaag staan, hebben we van tevoren rondom de flat geflyerd. Mensen gaan graag met ons in gesprek over persoonlijke ervaringen” vertelt Rogier. “Door bewoners te laten spreken met lokale instanties kan er goed aan de preventie van digitale oplichting worden gewerkt. Evenals het herkennen van verdachte situaties in de buurt. Wij lichten mensen binnen de hele gemeente in over alle mogelijke situaties met betrekking tot fraude, oplichting en dubieuze omstandigheden.”
Door Pina Bontius
“Er zijn maar weinig dingen op de wereld waar ik meer van houd dan mijn eigen dorp.”
25 maart 2022
De 24-jarige Ardin is een trotse geboren en getogen Edenaar met een hart voor politiek. Op jonge leeftijd trekt de politiek hem aan. Daarom besluit hij zich aan te sluiten bij de jongerenraad. Hij wil zijn liefde voor politiek wel lokaal houden: “Wij zijn een partij voor en door Edenaren, wat ze in Den Haag doen moeten ze zelf weten.” Inmiddels is hij gekozen als raadslid voor Gemeentebelangen Ede: “Het is een eer dat ik ben gekozen. Je hebt niet veel jongeren die in de gemeenteraad zitten.”
Al acht jaar is Ardin politiek betrokken. De liefde voor zijn dorp wordt elke dag groter, de landelijke politiek wil hij daarom voorlopig niet in. Politiek betrokken zijn betekent voor Ardin om écht iets te kunnen doen voor Ede. Hij vertelt: “Je ziet heel veel burgers die niet lid zijn van een partij maar wel veel bij inspraakavonden aanwezig zijn en op die manier politiek betrokken zijn.” Volgens Ardin heb je bij landelijke politiek sneller het gevoel dat je je werk niet goed doet. Het hele land kijkt over je schouder met je mee. “Toen ik dertien jaar was wilde ik minister-president worden. Van die droom ben ik genezen, want het lijkt me echt geen leuke baan. Je doet het nooit goed voor de ander. Ook ik heb een mening over dingen, daarom zit ik in de politiek. Als je jouw mening overal verkondigt terwijl je aan de zijlijn staat, dan moet je gewoon meedoen. Lokale politiek is voor het dagelijks leven de belangrijkste bestuurslaag.”
“We hebben bijna alle voorzieningen van een stad, maar we behouden ons dorpsmentaliteit.”
De partij
GemeenteBelangen Ede is al meer dan 55 jaar dé plaatselijke politieke partij in Ede. Dat willen de trotse Edenaren ook zo houden. Een zetel in de Tweede Kamer is ook niet wat de partij ambieert. Ardin vertelt: “Ons karakter vind ik prachtig. We hebben bijna alle voorzieningen van een stad, maar we behouden een dorpsmentaliteit. Ik vind heel veel plekken op de wereld mooi, maar er zijn maar weinig dingen op de wereld waar ik meer van hou dan mijn eigen dorp. Alles wat Ede mooi maakt, alles wat belangrijk is voor Ede en alles wat Ede nodig heeft, is waar wij voor staan. Wij willen geld vrijmaken voor het organiseren van evenementen die Ede verbindt. Voor ons is het belangrijk om een gebonden gemeente te zijn.” Zijn droom is dan ook om burgemeester van Ede te worden.
De gemeenteraadsverkiezingen
Inmiddels zijn ook de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug. Met veel spanningen en zenuwen zijn de dagen voor Ardin voorbijgevlogen: “Ik had de eerste twee dagen nog niet heel veel stress, maar de laatste dag werd ik wakker en ik dacht: Verdraaid, het is alweer de laatste dag. Ik vind dat we het goed hebben gedaan, we hebben vijf zetels behouden”, vertelt Ardin trots.
Jongeren en politiek
Jong en politiek betrokken is voor Ardin vanzelfsprekend, maar dat is het niet oor Edense jongeren. Veel jongeren kiezen ervoor om niet te stemmen. “Het is hun eigen keuze. Daar ga ik niet over oordelen, maar ik vind het wel moeilijk om te begrijpen. Het is je recht, zonde dat je dat niet pakt.”
Door Jessica Cheri
Desinteresse in politiek onder jongeren ligt niet alleen aan hen
24 maart 2022
Sommige jongeren in Veldhuizen vinden de politiek lastig. Volgens Abdoullah Alouati, mede-oprichter van de Centologen, ligt dat niet alleen aan hen. ‘Jongeren moeten beter begeleid worden. Daarnaast moet politiek zich meer op jongeren focussen om maximaal resultaat te kunnen boeken. Dat is momenteel niet het geval.’
Achtergrondinformatie De Centologen
De Centologen is een initiatief in de Edese wijk Veldhuizen. Initiatiefnemers zijn Abdoullah Alouati en Saïd Remzi Erdem. Het platform is gericht op de jongeren in de wijk. Tijdens een livestream op Instagram sprak ik met Abdoullah over de oprichting: ‘Als ik kijk naar mijn eigen omgeving zie ik dat jongeren steeds meer gedesoriënteerd raken. Voor mij is het belangrijk om de jongeren te enthousiasmeren en hun interesse te verbreden. Ik doe dat door mensen uit bepaalde vakgebieden uit te nodigen. Op ons platform ga ik dan met ze in gesprek.’
Ook in Veldhuizen wordt de politiek niet altijd als makkelijk ervaren. Toen we een klein onderzoekje deden onder de volgers van de Centologen werd dat des te duidelijker. Driekwart van de mensen die antwoordden op de vraag ‘Ervaar jij de politiek als lastig?’ zeiden ja. Abdoullah: ‘Ik ervaar de politiek zelf niet als lastig. Ik vind wel dat er tussen de burgers en het beleid veel afstand wordt gecreëerd. Burgers worden niet altijd goed op de hoogte gehouden. Als dat wel het geval is, is dat meestal tijdens campagnetijden. Die afstand is denk ik ook een van de redenen dat de opkomst dit jaar laag was.’
Volgens Abdoullah zit de oplossing van die afstand in kleine dingen: ‘Politiek moet dichter bij de burgers gaan staan. Daarom zag je dat er in deze periode veel op lokale partijen werd gestemd. Deze partijen behartigen de belangen van de burgers.’
Zichtbaarheid van de politiek
Is de politiek alleen zichtbaar in campagnetijd? Abdoullah zei: ‘Ik vind dat de politiek altijd zichtbaar moet zijn, anders vervaagt het. Je moet als burger weten wie je contactpersonen zijn. Die mensen komen alleen uit de grond tijdens campagnetijd. Toch hoor ik ook partijen die buiten campagnetijd actiever willen zijn. Dat is een goede zaak.’
Vanuit het platform wordt er ook steeds meer aandacht gegeven aan de politiek. ‘Ik vind het belangrijk dat mensen uit de politiek hun woordje kunnen doen. Daarom nodigen we regelmatig politieke gasten uit bij de Centologen. Zo zorgen we ervoor dat ze dichter bij onze jongeren komen te staan. De harde politiek is namelijk voor jongeren vaak wat vaag.’
Aandacht geven
Volgens Abdoullah wordt er onder de jongeren in Veldhuizen weinig over de politiek gesproken: ‘Jongeren moeten beter begeleid worden. Partijen moeten zich meer op jongeren richten om maximaal resultaat te boeken. Communicatie en zichtbaarheid is daarin heel belangrijk. De meeste jongeren zijn buiten, zorg er dus voor dat je af en toe eens een praatje houdt. Dat zorgt voor connectie.’
Zo draagt de Centologen ook bij aan de dingen die spelen in de wijk: ‘Activiteiten moeten kenbaar worden gemaakt. Dit zorgt voor bewustwording. Ook laat het zien waar jongeren mee bezig zijn. Als je dat als jongere niet weet, heb je ook geen connectiepunt. Zo worden onderwerpen in het licht gebracht. Daarnaast is het voor jongeren duidelijker wat er speelt in de wijk.’
Contact met elkaar
Abdoullah hoopt één ding voor Veldhuizen: eenheid. ‘We denken nu vaak in hokjes. Ik vind dat we daar niet meer aan moeten denken. Eenheid creëren moet het speerpunt worden. Als er iemand hulp nodig heeft, contacteer elkaar dan. Of een buurtcentrum met genoeg activiteiten waar jongeren naartoe kunnen gaan. In ieder geval het gesprek met elkaar aangaan, want dat zorgt voor gezelligheid én eenheid.’
Door Stijn de Jong
Vonken in het eerste debat van de Edese gemeenteraad
24 maart 2022
Op maandag 21 maart was het eerste openbare lijsttrekkersdebat. De gemeenteraad van Ede bestaat na de verkiezingen uit maar liefst twaalf partijen. Met al die verschillende meningen is het niet gek dat de spanning hoog opliep.
De winnaar van het meeste aantal interrupties maken is BurgerBelangen-lijsttrekker, Ruben van Druiten. In zijn eigen spreektijd stelt hij voor om een coalitie te vormen met deze partijen: SGP, ChristenUnie, D66, GemeenteBelangen en BurgerBelangen. Dit levert reactie op van ChristenUnie-wethouder, Leon Meijer. Hij merkt op dat vier van deze vijf partijen voor de opvang zijn van vluchtelingen. De wethouder vroeg zich af of dit voorstel betekent dat BurgerBelangen hiermee akkoord gaat, aangezien er in het verkiezingsprogramma van de partij staat dat ze niet willen dat Ede hulp opvang biedt aan asielzoekers zonder vergunning. Van Druiten zei hierop dat hij bereid is om een compromis te sluiten over tijdelijke opvang in Ede, maar dat andere partijen ook compromissen moeten sluiten.
Transparantie
Erik Wesselius, lijsttrekker van de nieuwe partij Mens en Milieu Ede, begint zijn betoog met een moment te nemen om te genieten dat hij nu in de raad mag spreken. Hierna zorgde ook hij voor behoorlijk wat commotie in de zaal. Hij ging in op de openheid over de coalitievorming. “Wij betreuren het dat er opnieuw is gekozen voor gesprekken achter gesloten deuren.” Wesselius stelt voor om de coalitievorming transparant te houden en wil dat de gesprekken via een livestream te volgen zijn voor de burgers van Ede. De partij van Peter de Pater, GemeenteBelangen-wethouder, had op zaterdag een gesprek met informateur Boumans waar Erik Wesselius op doelt. Volgens De Pater gingen ze niet in op inhoudelijke zaken. Cynisch vroeg de wethouder: “we hebben het gehad over hobby’s en huisdieren. Had u daar nog een vraag over?”. Wesselius antwoordt: “We waren er niet bij en het is niet opgenomen, dus dan zou ik u op uw woord moeten geloven”.
Slachtoffershow
Een andere nieuweling in de gemeenteraad is Wesley Glasmacher, Forum voor Democratie-lijsttrekker. Forum is ook voor het eerst in de Edese gemeenteraad. Over zijn debuut in de raad ontstaat wat ophef. Hij vertelt dat hij de campagnetijd niet altijd leuk vond. “Forum voor Democratie is voor een aantal debatten niet uitgenodigd, op de verkiezingsmarkt zijn leden twee keer voor fascisten zijn uitgemaakt en er zijn stickers van Hitler-snorretjes op posters van Thierry Baudet geplakt. Dat dit getolereerd lijkt te worden vind ik nog het ergst.” Net als veel anderen onderbrak ook Ruben van Druiten het verhaal van Glasmacher. “U houdt het zelf ook niet altijd netjes. U heeft illegaal posters opgehangen waardoor u extra campagne heeft gevoerd.” CDA-wethouder, Jan Pieter van der Schans, vulde dit aan: “Ik vind ook wat van deze slachtoffershow. Er zijn stickers van Forum over andere posters geplakt en er zijn stembussen met kalksprays beklad. Volgens mij moet je eerst bij jezelf beginnen”. Glasmacher vindt dat “ludieke acties moeten kunnen”.
Beginnersfoutjes
Rasit Gorgülü, lijsttrekker van de Democartische Partij, wil iets anders weten van Wesley Glasmacher: “Ik hoor u van alles zeggen, maar ik hoor niets over uw wensen of adviezen voor Ede. Het lijkt nu gewoon of u van de aandacht geniet.” Glasmacher reageert: “We willen een zelfvoorzienend Ede. We moeten geen grond opkopen van boeren voor woningbouw, windturbines of zonnevelden. Laat de boeren liever groente en fruit telen”. Gorgülü vindt dit antwoord te makkelijk. “Edese boeren telen helemaal geen groente en fruit.”
Bart Omlo, fractievoorzitter van VVD, wil nog weten wat voor Wesley Glasmacher een goede coalitie is op basis van de uitslag. Glasmacher heeft moeite met die vraag. Na een tijdje nadenken zegt hij: “ik heb niet veel vertrouwen in de politiek, maar dat ga ik u nog vertellen”. Informateur Mark Boumans sloot het debat af met een reactie op Wesley Glasmacher: “als politicus moet je nooit vertellen dat je geen vertrouwen hebt in de politiek, want u maakt nu deel uit van die politiek”.
Door Jasmijn van Kreuningen
Karin Bijl (PvdA) : Veldhuizen verdient een beter imago
15 maart 2022
Karin Bijl erkent een vertekend beeld van de wijk Veldhuizen: de veelbesproken autobranden en het 'bruggetjes-incident' komen telkens weer naar voren, zeker in de media, als het over de wijk gaat. Terwijl er uiteraard veel meer speelt dan deze incidenten. "Het zou mijn grootste wens zijn voor Veldhuizen dat het huidige imago een andere draai krijgt; de wijk heeft echt wat positieve aandacht nodig."
Het nieuwe boegbeeld van de Edese PvdA, Karin Bijl (49), woont in Veldhuizen. Wellicht de meest karakteristieke wijk in de gemeente.
“Mensen gaan op zoek naar een lokaal aanspreekpunt. Het leukste is om in gesprek te gaan met bewoners over de wijk. Zo sta je in heel direct contact met alle belanghebbenden. De vraag stellen ‘Wat speelt er nou?’ en de spreekbuis zijn van mensen die zich niet gehoord voelen. Zeker in een multiculturele wijk als Veldhuizen. Op die manier je steentje bijdragen, doet mij erg goed.”
Karin Bijl heeft zich als lijsttrekker veelvuldig in het sociale domein verdiept en neemt het huidige imago van haar wijk Veldhuizen graag mee in politieke onderhandelingen. Zeker nu het bijna tijd is voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Aandacht voor misstanden
“In de tijd dat ik in Veldhuizen kwam wonen speelde veiligheid in de wijk een grote rol. Op een gegeven moment waren er zo vaak misstanden dat ook de media er veel aandacht aan schonk. Er waren veel moeilijkheden met hangjongeren en zo is er een negatief imago gecreëerd van de wijk. Er zit wel een kern van waarheid in wat we door de media voorgeschoteld krijgen over Veldhuizen. Toen ik als vrijwilliger kinderen begeleidde in de wijk, heb ik bijvoorbeeld ook jongeren ondersteund die in het verleden te maken hadden met diefstal."
Vertekend mediabeeld
Bijl erkent daarentegen een vertekend beeld van Veldhuizen: de veelbesproken autobranden en het ‘bruggetjes-incident’ komen telkens weer naar voren, zeker in de media, als het over de wijk gaat, terwijl er uiteraard veel meer speelt dan deze incidenten. “Het zou mijn grootste wens zijn voor Veldhuizen dat het huidige imago een andere draai krijgt; de wijk heeft echt wat positieve aandacht nodig. Het moet dus niet alleen gaan over de rellende jeugd, maar ook over alle mooie initiatieven die hier worden uitgezet.”
“Als voorzitter van een politieke partij heb je een wijds beeld van wat er speelt in een wijk. Er zijn hier inderdaad wel misstanden, bijvoorbeeld met hangjongeren, maar wandaad komt overal voor en het gebeurt hier ook niet in extreme mate. Bovendien voelen mensen zich naar mijn weten ook niet onveilig in Veldhuizen.”
Afstand tussen jongeren, ouderen en politiek
Bijl merkt dat voornamelijk ouderen bepaalde uitspraken hebben over de wijk Veldhuizen, vaak met negatieve tint en met betrekking op jongeren. Oudere groepen hebben vermoedelijk meer moeite om zich te verplaatsen in de jongeren, waardoor er afstand ontstaat. “Het is essentieel om met de jongeren in gesprek te blijven en verschillen tussen groepen te overbruggen. Waar komt bepaald gedrag vandaan? Omdat ik zelf twee tienerjongens heb, weet ik dat zij het lang niet altijd even makkelijk hebben. Wij hopen erachter te komen wat er speelt onder de jonge groep en waarom. Vanuit die kennis kunnen wij vervolgens handelen; door bijvoorbeeld jongerenwerkers en andere begeleiding te bevorderen."
Veelzijdig beeld van een kleurrijke wijk
Volgens Bijl is er in de afgelopen vier jaar niet genoeg gedaan voor Veldhuizen. Zij zal zich de komende tijd hard maken voor een gelaagder beeld van de veelzijdige wijk. “Voornamelijk aan de preventie van misstanden ontbrak het de afgelopen jaren. Als er dingen escaleerden, was er plotseling veel (media-)aandacht, dit heeft mede het negatieve beeld van de Edese wijk veroorzaakt. Dat is zonde, Veldhuizen heeft zo veel moois te bieden.” De inzet om Veldhuizen, in feite een zeer kleurrijke, veelbelovende wijk veelzijdiger naar buiten te brengen, staat dus hoog op de agenda. De nabije verkiezingen bieden bij uitstek gelegenheid om dit ideaal werkelijkheid te maken. Op naar de stembus!"
Door Pina Bontius
Edenaren naar de stembus, hoe hoog is het vertrouwen?
16 maart 2022
Maandag opende stembureaus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de lokale bioscoop Pathé Ede werd maandag al volop gestemd door jong en oud. Maar hoe is het vertrouwen in de lokale politiek onder de Edenaren? Wij zoeken het voor het je uit.
Jan en Mieke komen vandaag al stemmen. Ze stemmen vandaag beiden op een lokale partij, dat vergroot hun vertrouwen in de politiek. ‘Lokale partijen weten vaak wat er moet gebeuren, daarom vind ik lokaal stemmen belangrijk’, antwoordt Jan. Ze delen samen hun politieke visie. Milieu is voor hen heel belangrijk. ‘We zijn tegen het vliegveld van Lelystad omdat wij last hebben van laagvliegende vliegtuigen. Ook is vermindering van de veeteelt belangrijk voor ons’, zegt Mieke. ‘Wij stemmen daarom Mens en Milieu Ede.’
'Lokale partijen weten vaak wat er moet gebeuren, daarom vind ik lokaal stemmen belangrijk'
Versplinterde politiek
Minder positief is hoe ze zichzelf noemt: een betrokken inwoner van Ede. ‘Onze politiek is erg versplinterd. Kijk maar naar de Edese politiek, veertien partijen doen mee. Dat vind ik niet efficiënt, dat zorg juist voor veel bureaucratie en vertraging. Dat vind ik erg jammer, dat zorgt ook voor vermindering van vertrouwen in de politiek. Ook bij mij.'
Politici zitten er niet voor niks
De 21-jarige Milan is het daar niet mee eens. Hij gelooft dat de huidige politici er niet voor niks zitten. ‘Heel veel kan ik er verder ook niet over zeggen omdat ik geen grote kenner ben van de Edese gemeenteraad’, lacht hij.
Landelijke partij
Tot slot praat ik met de oudere Willem. Hij verdiept zich niet veel in de lokale politiek. ‘Ook stem ik altijd op een landelijke partij. Ik heb het idee dat zij meer invloed uitoefent in Den Haag dan een lokale partij. Bijvoorbeeld als het gaat over windmolens in Ede, dan heb ik het idee dat een landelijke partij veel meer bereikt omdat zij ook in Den Haag zit. Daar zit een lokale partij natuurlijk niet.’
Door Jonathan de Koeijer
Edenaren kiezen lokaal: verschillende belangen van jong en oud
16 maart 2022
Gemeenteraadsverkiezingen maken de verschillen in meningen zichtbaar. Toch weet je met ‘een stem’ nog niet precies waarom de kiezer juist dát vakje rood kleurt. Welke onderwerpen zijn belangrijk voor Edenaren? En wat zijn de verschillen tussen jonge en oudere kiezers?
Inge (volwassene) en haar man stemmen allebei op iets anders. “Dat maakt ook helemaal niks uit”, zegt Inge. “Dát je stemt vind ik vooral heel belangrijk. Ik vraag ook aan mijn kinderen: heb je al gestemd?” Inge is juffrouw op basisschool ‘De Vuurvogel’. Volgens haar zou het logisch zijn als ze op D66 stemt, omdat deze partij een goed verkiezingsprogramma heeft voor onderwijs. “Toch stem ik sociaal”, zegt ze stellig. Op welke partij ze stemt, wil ze voor zichzelf houden. Wel vertelt ze dat haar keuze is gebaseerd op de landelijke politiek.
Tess (adolescent) vindt stemmen ook belangrijk. Zij heeft dit jaar net als de jaren ervoor een stemwijzer ingevuld. Ze maakt meestal gebruik van stemwijzers. “Als ik de stemlijst heb opengevouwen en al die namen zie staan krijg ik meestal een black-out, waardoor ik nog nooit op de persoon heb gestemd die ik eerst in gedachten had”. Dit gaat de eerste keer zijn dat ze echt stemt op wie ze van tevoren in gedachten had. “Voor mij is het voornamelijk belangrijk dat er gestemd wordt.”
Henk (oudere) wil geen windmolens in de buurt van de bebouwde kom. Voor hem was dit een onderwerp dat zwaar meewoog in het kiesproces. Hij verwacht dat hij last krijgt van het geluid en de schaduw van de wieken. Of het echt zin heeft dat hij zijn stem uitbrengt, weet hij niet. Zijn vertrouwen in de politiek is er niet meer, maar “als je nu niks stemt, moet je verder ook je mond houden”.
Jasmijn (adolescent) heeft een duidelijke mening. Religie en politiek moeten gescheiden blijven. De lokale politiek is volgens haar behoorlijk christelijk. Dat moet weg. Ze stemt daarom sociaal, want ze wil vooruitgang. Jasmijn heeft zich voorbereid door debatten te bekijken. Ook het SGP-jongerendebat heeft ze gevolgd. Jasmijn heeft ook de stemwijzer ingevuld. “Ik kwam deze keer anders uit dan ik in gedachte had, maar dat maakt het ook wel interessant.”
Berty (oudere) vindt een christelijk geluid in de gemeente juist wel belangrijk. Voor haar is het belangrijk dat we omzien naar elkaar. Berty zou voorrang van huisvesting willen geven aan Oekraïense vluchtelingen. Ze noemt het een christelijke plicht om zorg te dragen voor anderen. Voor haar is het ook belangrijk dat er niet wordt bezuinigd op groen in de wijk.
Door Jasmijn van Kreuningen
Lijsttrekkersdebat brengt jongeren en politiek dichterbij elkaar
15 maart 2022
De gemeenteraadsverkiezingen komen dichterbij en vandaag zal er in vier sessies met mensen uit alle wijken besproken worden hoe Ede zich nog beter kan organiseren.
Jongerenwerkster Ellen Hoogteijling (49) verwelkomt binnendruppelende studenten in het Edese kunst- en cultuurcentrum Cultura. Het is zaterdag, bijna twee uur ’s middags en de inmiddels grote groep jonge betrokkenen maken onder het genot van een late lunch kennis met elkaar. “Geweldig dat er zo veel jongeren zijn die zich hebben aangemeld. Deze middag is bij uitstek geschikt om jonge mensen inspraak te laten hebben op de lokale politiek. Vandaag hebben de partijen nog eens extra oor voor wat hen bezighoudt en wat er nodig is in Ede.”
Actiepunten voor de lokale partijleiders
De gemeenteraadsverkiezingen komen dichterbij en vandaag zal er in vier sessies met mensen uit alle wijken besproken worden hoe Ede zich nog beter kan organiseren.
Ondertussen arriveren de lijsttrekkers van alle deelnemende partijen dit jaar. Meteen worden er flyers uitgedeeld, banners gespannen en buttons, pennen en stickers klaargelegd.
Tot de organisator een welkomstpraatje houdt, wordt er al druk geconverseerd en geproost.
Hoogteijling drukt iedere aanwezige een kaartje in de hand met een persoonlijk programma voor de komende uren. Vier half-urige gespreksessies over wonen, onderwijs, klimaat en politiek vertrouwen staan er op de planning.
Gespreksleidster in de eerste zitting is social work-studente Mirthe (24). “Het doel is dat we aan het eind van de sessie een concreet actiepunt kunnen formuleren, waar de lijsttrekkers in ons midden mee aan de slag kunnen.”
De partijleiders staan steeds te popelen om hun overtuiging te verkondigen in de groep en dit gebeurt dan ook vurig. Hier wordt vervolgens op gereageerd door andere deelnemers. Als het halve uurtje gesprekstijd voltooid is, klinkt het geluid van een gong en moet er gewisseld worden. Als actiepunt schrijft Mirthe na de eerste sessie op: “Er moet nabijheid van de lokale leiders creëren worden voor jongeren. Dit om de stap tot interactie laagdrempeliger te maken.”
Jongeren boeien en betrekken
Gesprekspartner en D66-raadslid Sam Elfvering (25) zegt bij te willen dragen aan politiek die ook jongeren boeit en betrekt. Hierbij loze of onrealistische lange termijn-beloftes uitgesloten. Volgens vele andere aanwezigen zullen er vandaag waardevolle stappen worden gezet om de kloof tussen jonge mensen en (lokale) politiek te verkleinen.
Inspraak voor iedereen uit de gemeente
Tijdens elk gesprekssessie worden landelijke kwesties naar gemeentelijk niveau vertaald. Wat te doen aan de heftige woningcrisis in de gemeente? Hoe kunnen hier de gevolgen van de huidige gasprijsstijging zo goed mogelijk gereguleerd worden? Op welke manier kan het lokale onderwijs verbeterd worden? Dit zijn de vragen die tijdens de sessies centraal staan. In verschillende formaties en met mensen uit heel de omgeving komen zowel partijleiders en raadsleden als studenten en andere gesprekspartners tot nieuwe inzichten. Een buitengewoon vernieuwend idee met inspraak voor elke denkbare betrokkene. Het is de eerste keer dat er een jongeren-lijsttrekkersdebat plaatsvindt in Ede.
Door Pina Bontius
Mooie initiatieven geven Veldhuizen kleur
12 maart 2022
Het laatste weekend voor de verkiezingen is aangebroken. Dé tijd om je als partij nog even goed op de kaart te zetten. Om die reden wordt er een verkiezingsmarkt in het centrum van Ede georganiseerd. Ik ga ernaartoe met één ding in mijn gedachten: hoe kijken partijen naar de ‘probleemwijk’ Veldhuizen?
Ook vandaag heb ik even onderschat dat het nog best een stuk fietsen is vanuit Ede-Zuid naar het centrum, maar gelukkig is het mooi weer. Op de fiets ben ik vastbesloten om aan een paar partijen een vraag te stellen over Veldhuizen. Ik vind het namelijk jammer dat sommige mensen meteen denken aan een ‘probleemwijk’, terwijl de wijk juist het veelkleurigste deel van Ede is. Daar moet aandacht voor zijn in de lokale politiek.
Draaiorgel met meezingers
Met de vraag over Veldhuizen rij ik de kern van Ede binnen. M’n roestige studentenfiets zet ik op de standaard en ik duik het centrum in. M’n gedachte over Veldhuizen wordt even op een lager pitje gezet door het draaiorgel dat Nederlandse hits van nu draait. ‘Gauw verder’, denk ik. ‘Ik kom hier niet voor Hollandse meezinghits.’
De eerste stand waar ik langskom, is die van GemeenteBelangen. De statafel ligt vol met promotiemateriaal van de partij. Vrijwel direct komt er een man op me af. Ik ken hem van gezicht, want hij studeert ook aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ik leg hem de vraag voor die al een tijd door mijn hoofd spookt: ‘Hoe zorgen we ervoor dat Veldhuizen niet meer als ‘probleemwijk’ wordt beschouwd?’ Ik merk aan hem dat hij te maken heeft met hetzelfde probleem. ‘Ik woon in Veldhuizen en ik snap waar je redenering vandaan komt. We moeten zoiets aanpakken bij de oorzaak. Denk aan meer wijkagenten en camera’s. Al moeten we daarbij ook kijken naar de privacy van de bewoners.’ Ik bedank en loop verder. Omgeven word ik door flyerende partijleden die allemaal willen dat jij op ze stemt.
Een bekend gezicht
Ik blijf benieuwd hoe andere partijen tegenover mijn vraag staan. Ik loop over de roodbruine klinkers verder naar de volgende stand. Daar is in ieder geval geen gebrek aan groen, want hier staat het CDA. Een attente mevrouw van rond de 50 kijkt mij eens goed aan. Ze vertelt dat ze denkt mij ergens van te herkennen. Waarvan weet ze niet. Daarna stel ik mijn vraag en antwoordt ze: ‘Buurtvaders zorgen ervoor dat overlast in de wijk wordt verminderd. Dat zijn vaders die toezicht houden op de jongeren. Ook moet er gewoon strenger worden opgetreden, want er is natuurlijk een grens.’ ‘Duidelijk’, zeg ik.
“Er zijn ontzettend veel mooie initiatieven in de wijk”
Vervolgens lokken poffertjes mij naar de stand van de PvdA. De lijsttrekker van de partij, een vrouw met bruine krullen, staat mij te woord. Ze benadrukt: ‘Er zijn ontzettend veel mooie initiatieven in de wijk.’ Ik vervolg glimlachend: ‘Inderdaad, heel veel. Jammer dat zoiets onderbelicht blijft.’ Na de zin begroet de lijsttrekker een kennis en stopt het gesprek abrupt. Gelukkig staat er nog een kandidaat van de partij, een man afkomstig uit Ede-Zuid, waar ik het gesprek mee verder voer. ‘Veldhuizen is meer dan 9/11.’ Ik heb wel eens gelezen dat jongeren destijds op een brug in Veldhuizen stonden te juichen vanwege de aanslagen in Amerika. ‘Er zijn ook nog heel veel goede jongeren en die moeten niet gaan lijden onder door de slechte.’
Met die gedachte loop ik verder naar het einde van de straat waar ChristenUnie staat. Een mevrouw met een bruine bril en haar handen vol met flyers vertelt: ‘Er wordt geïnvesteerd in buurthuizen. In die buurthuizen worden mooie initiatieven opgezet.’ Ik bedank voor het gesprek en wens haar succes met de verkiezingen van de komende week.
Terwijl ik terugloop naar mijn fiets hoop ik dat die mooie initiatieven de komende vier jaar en langer het nieuws mogen domineren. Veldhuizen verdient dat.
Door Stijn de Jong
Edese studenten in gesprek met lokale politici
3 maart 2022
De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij, reden voor studentenvereniging Ichthus Ede om een bijeenkomst te organiseren waarbij verschillende partijen hun plannen verhelderen voor jongeren.
Donderdagavond 24 februari was het dan zo ver, op de CHE kregen studenten de tijd om te luisteren en vragen te stellen over de plannen van zes lokale partijen.
De groep studenten uit verschillende jaarlagen kwamen bij elkaar om te luisteren naar oplossingen voor actuele onderwerpen die spelen in Ede. De onderwerpen varieerden van depressiviteit en verbinding tot hoe blijft Ede aantrekkelijk voor jongeren en starters?
Ideeën van de partijen
De CU, D66 en SGP kregen in de eerste ronde het onderwerp depressiviteit en jongeren toegeschoven. De partijen kregen ruim de tijd om hun visies op dit onderwerp uit te leggen aan het ongeveer dertigkoppige publiek. Het plan van de CU is om een jongerenloket te beginnen waar jongeren met al hun vragen terecht kunnen. De SGP wil vooral in gesprek gaan met jongeren die eenzaamheid ervaren. Ook willen ze in gesprek gaan met verenigingen die bekend zijn onder jongeren: de sportclubs en de muziekscholen. D66 vind investeren in vakken op school zoals cultuur en sport erg belangrijk. Want als je doet wat je leuk vind, leg je sneller contacten.
Het bleef niet bij een eerste ronde, ook de PvdA en het CDA kwamen aan bod. De plaatselijke partij GemeenteBelangen zei op het laatste moment af. De aanwezige partijen kregen ook een actueel onderwerp toegeschoven: hoe blijft Ede aantrekkelijk voor jongeren en starters? Het antwoord van het CDA was duidelijk: bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Daar kon ook de PvdA zich goed in vinden. Daarnaast willen zij ook een onderzoek binnen Ede om te kijken waar nieuwe huizen nodig zijn.
Tijd voor vragen
Aan het einde van de avond bleek er geen gebrek te zijn aan vragen. Eén student wilde graag weten waarom de CHE campus zo’n dooie boel is. Het CDA kandidaat-raadslid antwoordde: ‘Er wordt wel gebouwd, maar niet op ontmoeting. In 2040 wordt er meer gericht op omgevingsvisie. Ik kom gauw een keer langs op de campus.’
Studenten wilden van de PvdA graag weten wat zij willen doen aan het probleem dat mensen zich niet gehoord voelen, waaronder in de wijk Veldhuizen. ‘Mijn doel is om de hele sociale kaart af te lopen, zo kun je met iedereen in gesprek komen. Ook vind ik het belangrijk dat raadslieden de wijk in gaan en vervolgens aanbellen. Mensen doen open voor een gesprek, ze stemmen dan niet op jou, maar je gaat wel het gesprek met ze aan.’
'Mijn doel is om de sociale kaart af te lopen, zo kun je met iedereen in gesprek komen'
Door Jonathan de Koeijer